Your browser does not support JavaScript!
Fred Lessing

Fred Lessing

Op 16 mei 1936 wordt Fred (Alfred) Lessing in Den Haag geboren als derde zoon van Nardus (Nathan) Lessing en Lien (Angeline) van Leer.  Het gezin Lessing verhuist kort na de geboorte van Fred naar Delft.

Oproep

Op 23 oktober 1942 krijgen de Lessings bericht dat ze zich binnen een uur moeten melden voor transport. Vijf rugzakken staan  al klaar. Maar Freds ouders besluiten impulsief dat ze gaan onderduiken. Ze vertrekken meteen. De volgende anderhalf jaar zal Freds leven bestaan uit angst, verplaatsingen, aanpassing en eenzaamheid.

LessingFred2a

Fred Lessing in een joodse school in Amsterdam in 1942

fredandtent-fit

Fred spelend met andere kinderen

Onderduiken – een zwerftocht

Fred en zijn broer Attie worden naar hun grootvader in Amsterdam gebracht. Na een aantal maanden wordt Fred, nu zonder zijn broer, door zijn moeder verplaatst naar een gezin met twee dochters. Hier wordt Fred ernstig ziek: hij krijgt difterie. Uit het niets verschijnt zijn moeder en zorgt voor de benodigde medicijnen. Dan wordt  Fred weer verplaatst. Hij verblijft her en der een paar dagen, soms een week. Het is telkens zijn moeder die voor een nieuw adres zorgt, want zijn vader ziet er te Joods uit. De laatste grote plaats waar Fred naartoe wordt gebracht is Tilburg. Fred is dan 7 jaar.

Tilburg

In Tilburg verblijft Fred in een pension van een oude vrouw. Er verblijven nog anderen in het pension: studenten, gepensioneerden en vreemde vrouwen. Fred krijgt een klein kamertje op zolder, waar hij zich erg eenzaam voelt. 's Avonds verzamelen alle pensionbewoners zich in de keuken om samen te eten en Mens-erger-je-niet te spelen. Ook Fred doet mee. Van de oude vrouw krijgt hij een klein glimmend kruisje, met haar maakt hij korte wandelingen en gaat hij naar de kerk. Het kruisje en zijn beer zijn zijn enige bezittingen. Dan wordt Fred opnieuw ernstig ziek, ditmaal krijgt hij longontsteking. Uit het niets verschijnt zijn moeder weer en brengt hem naar het Sint Elisabethziekenhuis.

Nadat zijn moeder hem op 9 mei 1944 weer heeft bezocht, wordt zij op het station in Tilburg opgepakt en direct naar doorgangskamp Westerbork getransporteerd. Vanuit Westerbork wordt ze gedeporteerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Fred wordt na zes weken verblijf in het ziekenhuis opgehaald door zijn tante en naar Veenhuizen gebracht, waar zijn vader en zijn twee broers al verblijven. Daar eindigt eind mei 1944 zijn eenzame zwerftocht van anderhalf  jaar langs tenminste tien adressen.

boys-fit

Fred herenigd met zijn vader en broers in Veenhuizen

Veenhuizen

In Veenhuizen verblijven Fred, zijn broers en zijn vader in een klein hutje in het bos, zonder stromend water of elektriciteit. Zij zorgen overal zelf voor: hout, water en eten. Attie en Fred bedelen overdag bij boerderijen om eten. Ze liegen over wie ze zijn, soms moeten ze zelfs stelen.  Freds vader en Ed doen het zware werk, hout hakken en water dragen. Humor helpt het gezin door de zware tijd. Fred is niet meer eenzaam, hij kan zich ook veel vrijer bewegen, maar het gevaar is nog niet geweken. Het front komt steeds dichterbij en in de lucht vliegen de geallieerden dag en nacht. Maar na bijna een jaar overleven in het hutje worden ze eindelijk bevrijd en kunnen ze terugkeren naar Delft.

Hereniging

Op 9 mei 1945, precies een jaar nadat Freds moeder is opgepakt, krijgen ze bericht dat Freds moeder nog in leven is. Het duurt echter tot september 1945 totdat het gezin herenigd wordt. In 1948 vertrekt het gezin naar de VS om daar te beginnen aan een nieuw leven. Fred is dan 12 jaar.

Na de oorlog

Op latere leeftijd geeft Fred voorlichting op scholen over zijn oorlogsjaren. Hij gebruikt daarbij de enkele foto's die hij na de oorlog nog heeft terug gevonden.

Fredwithpicture-fit

Fred

Copyright Jardena Gil. 2018